Over de Stichting
Jacques Levi Lassen
Jacques Levi Lassen werd op 25 februari 1884 in de Duitse plaats Bergen geboren - als Jacob Levi, de benjamin in het gezin van Mozes Levi en Fanny Hahn. Naast twee oudere broers, die al jong uit hun geboorteland wegtrokken, had Jacob nog een twaalf jaar ouder zusje, Pauline. In 1899, na het behalen van het einddiploma van de "Realschule der Israëlitische Gemeinde" in Frankfurt-am-Main - en na het overlijden van zijn vader - trad de 15-jarige Jacob in dienst van de textielfirma Siegmund Strauss Jr., een groothandel met filialen zowel in Duitsland als in andere West-Europese landen. In 1904 stuurde deze firma Jacob naar Nederland om daar de leiding van een nieuwe vestiging in Den Haag op zich te nemen. Zijn talent voor de handel werd al snel duidelijk.
Een talent voor zaken
In 1911 richtte Jacob Levi zijn eerste eigen onderneming op in de Haagse Zoutmanstraat. Deze kwam tot bloei toen Levi overging tot het importeren en verkopen van ruwe shantungstoffen uit China, die hij eerst in Engeland liet verven en bedrukken, en van zijde uit Lyon. In 1917 startte Levi de samenwerking met de Haagse damesmodezaak Maison de Nouveautés. Andere initiatieven volgden met als eindresultaat het ontstaan van een flink concern!
Zo evolueerde de in damesmodeartikelen gespecialiseerde onderneming, NV Textiel Import- en Export Maatschappij die Levi in 1919 aan de Hofweg in Den Haag oprichtte, tot het latere J.L. Lassen NV (nu J.L. Lassen B.V.), een vennootschap die zich vanaf de jaren 20 en 30 al ontwikkelde tot financieringsmaatschappij van twee dochterondernemingen, Maison de Nouveautés NV in damesmodezaken en Siegmund Strauss NV (nu Sistra BV) in onroerend goed.
Na de eerste wereldoorlog besloot Jacob Levi zich permanent in Nederland te vestigen en zich te laten naturaliseren: in 1920 verkreeg hij het Nederlanderschap en in 1923, bij Koninklijk Besluit, de goedkeuring tot het voeren van de naam Lassen. Jacob Levi heette van toen af aan Jacques Levi Lassen. Zijn moeder en zijn twaalf jaar oudere, ongehuwde, zuster Pauline kwamen bij hem wonen in de villa die hij in 1926 kocht aan de Stadhouderslaan te Den Haag.
De zaken gingen goed. In 1933 - achteraf gezien een historisch moment voor de stichting Levi Lassen - kocht Siegmund Strauss NV in Den Haag een stuk grond aan op de hoek van de Grote Markstraat en het Spui waar een winkel- en kantoorgebouw werd ontwikkeld. Andere aankopen volgden in die directe omgeving. Voor de bomvrije kelder die hij in 1939 liet bouwen onder het gebouw aan de Grote Marktstraat, ontving Jacques Levi Lassen dat jaar een koninklijke onderscheiding: de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.